Eteeriset öljyt

 

Mitä ovat eteeriset öljyt?

- kasvien nestettä, jotka antavat kasveille ominaistuoksunsa.
Nesteen tehtävänä on suojella kasvia taudeilta, homeilta, ötököiltä jne.

- Öljyt tislataan tai puristetaan kasvien lehdistä, kuorista, kukista, juurista, rauhasista, karvoista, pihkasta tai rauhasista. (esim.lehtien tehtävä kasveissa on tuottaa energiaa ja happea- niinpä lehtiöljytkin vahvistavat meita auringolla ja maasta saadulla energiallaan ja hapettavat meitä)

- Sisältää luonnollisia kemikaalisia ainesosia, joilla kaikilla on oma tehtävänsä ja tasapainossa keskenään ne tukevat toistensa toimintaa.

Öljyjen historia

Eteerisiä öljyjä on käytetty useita tuhansia vuosia. Raamatussakin löytyy useita mainintoja öljyistä.  Niitä käytettiin mm. sairauksien parantamiseen, terveyden ylläpitämiseen, sekä hengellisissä toimituksissa.  
Lääketieteen ja teollisuuden kehittyessä 1800-luvulla öljyt vähitellen syrjäytyivät. Tilalle tulivat teollisesti valmistetut lääkkeet ja kosmetiikka.

Miten öljyjä käytetään?

- Tuoksuttelemalla.
Hajuaistin kautta öljyt vaikuttavat muutamassa sekunnissa aivoihin ja hormoonkikeskukseen. Tunne- ja hormooneihin vaikuttavien  öljyjen käyttö suositellaan aloittamaan tuoksuttelemalla.
- Diffuusori hajoittaa veden ja öljyn pieniksi molekyyleiksi, jotka leviävät huoneilmaan. 
- Pullon suulta voi käydä myös nuuhkaisemassa. 
-Tuoksulyhyt.
- Voit valmistaa myös itse tuoksutikkuja. Tarvitset pienen lasipurkin (esim. pilttipurkin, jonka kanteen teet pienen reiän. Laita purkkiin vaikkapa vauvan hierontaöljyä tai oliiviöljyä. Lisää eteeristä öljyä. Työnnä grillitikkuja kannen reiästä öljyseokseen.

- Kylvyissä.
Lämmin vesi auttaa öljyjen imeytymistä ihon läpi. Samalla tapahtuu myös tuoksuttelun vaikutus. Hieman suolaa auttaa öljyn veteenliukenemisessa.

- Hierontaöljyissä.
Laimenna iholle laitettava eteerinen öljy puhtaaseen kylmäpuristettuun öljyyn (esim. kookos- tai oliiviöljy).  Älä käytä koskaan eteeristäöljyä suoraan iholle, koska ne ovat voimakkaita voivat aiheuttaa ihoärsytystä.   
Varsinkin lapsille on tärkeää laimentaa reilusti.  Jotkut öljyt ovat niin voimakkaita, ettei niitä suositella vauvoille ja  pienille lapsille ollenkaan (mm.piparminttu).
Voit käyttää joko paikallisesti tai vyöhykepisteisiin. Jalkapohja on turvallisin paikka aloittaa.
Jos öljyä joutuu silmään, haavaan tai muuhun paikkaaan, joka aiheuttaa ärsytystä, käytä huuhteluun jotain rasvaista (öljyä, kermaa), koka se laimentaa eteeristä öljyä. Vesi sen sijaan voimistaa. 

- Omat kosmetiikkareseptit.
Voit esimerkiksi valmistaa mielesen tuoksuista deodoranttia sekoittamalla 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl perunajauhoja, 2 rkl pehmeää kookosöljyä ja n.15 tippaa eteeristä öljyä.

Mitä öljyt eivät ole ja mitä tulisi huomioida?

- Eivät ole lääkkeitä. Ne eivät myöskään korvaa virallisen lääketieteen hoitoja. 
- Mikäli sairastat diagnoosin saanutta sairautta tai olet raskaana, keskustele lääkärisi kanssa.
- Käytät öljyjä omalla vastuulla.
- Öljyt vaikuttavat eri ihmisillä eri tavoin. Elimistömme ovat erilaisia. 
- Öljyt vaikuttavat solutasolla asti. Ne tukevat ja tasapainottavat solujen toimintaa. 
- Emme puhu sairauksien hoitamisesta.
- Huomio yliherkkyysasiat, myös öljyissä oleva mahdollinen pohjaöljy voi allergisille aiheuttaa reaktioita.


Eteeristen öljyjen laatueroista 

- Suosittelen valitsemaan luomulaatuisia öljyjä. 
- Ota selvää myös öljyjen valmistustavoista, ettei esimerkiksi ole käytetty liuottimena alkoholia tai kemikaaleja.
- Öljyissä pätee hinta-laatusuhde: pieneen pulloon öljyä tarvitaan paljon raaka-ainetta. Tästä johtuen osa öljyistä on valmiiksi laimennettu kasvisöljyyn, jolloin pullon hintaa on saatu laskettua alemmas. 

Jos kiinnostaa asia enemmän, voit laittaa kommenttia tai viestiä pihamaalla at gmail.com

Ei kommentteja: